Da Bitcoin for første gang blev omtalt tilbage i 2008, var det de færreste, der havde gjort sig tanker om en digital valuta. En valuta der udelukkende eksisterer på internettet og overføres fra person til person uden om bankerne.

Bitcoin er nu blevet en realitet, og ikke blot en skør idé. Det ændrer dog ikke på det faktum, at de fleste der købte Bitcoin i starten, gjorde det, fordi de synes, at Bitcoin er en fed gadget. En gadget der nu har opnået en samlet markedsværdi på over 114.000.000.000 USD i skrivende stund (ca. 6800 USD pr. Bitcoin).

Selvom Bitcoin nu har nået en enorm markedsværdi, set i sammenhæng med den spæde start, så ændrer det ikke på, at Bitcoin er en gadget. Bitcoin er dog ikke en teknologisk dims, du kan holde i hånden, men et teknologisk påfund, der åbner for helt nye muligheder.

Hvad er Bitcoin?

Som tidligere nævnt er Bitcoin en digital valuta. Faktisk er Bitcoin det første eksemplar af en velfungerende kryptovaluta. Bitcoin er en kryptovaluta, da der bliver brugt kryptografiske algoritmer til at sikre alle transaktioner, skabe nye enheder og verificerer alle transaktioner.

Skaberen af Bitcoin, Satoshi Nakamoto, løste med skabelsen af Bitcoin det berømte problem “double-spending”. Double-spending er den fare der kan være med digital valuta, da digitale filer kan kopieres og bruges mere end en gang. For at undgå double-spending bliver alle transaktioner noteret i blochchainen og verificeret af Bitcoin netværket for at sikre rigtigheden af transaktionen. Flere af verdens bedste hackere har forsøgt at hacke Bitcoins blockchain, dog uden held. Bitcoins blockchain fungerer som en offentlig tilgængelig hovedbog, hvor alle transaktioner bliver lagret offentligt tilgængeligt.

Hvad kan du bruge dine Bitcoins til?

Du har sikkert hørt historien om manden fra USA, der fik overtalt en pizzamand til at accepterer 10.000 Bitcoins for 2 pizzaer. Dengang havde Bitcoin ikke den store værdi, og køberen synes blot det var cool, at købe mad for de Bitcoins han selv havde mined på hans computer.

Tilbage i 2010 var det bestemt ikke nemt, at finde forretninger og virksomheder, der ville accepterer Bitcoin som betalingsmiddel. Derfor blev Bitcoin primært betragtet som en fed gadget i 2010.

Selvom Bitcoin stadig har gadget karakteristika den dag i dag, så er Bitcoin blevet mere udbredt som et reelt betalingsmiddel. I USA, Kina og Japan accepterer flere virksomheder Bitcoin som betalingsmiddel. Bl.a. giganter som Microsoft og Virgin. Udbredelsen af Bitcoin som betalingsmiddel i Danmark er ikke så veludviklet endnu, derfor anser mange i Danmark Bitcoin som en investering eller en nem måde at overføre værdi fra person til person, uden der skal betales store gebyrer eller ventes flere bankdage.

Hvor kan du købe Bitcoins?

Der er flere muligheder, hvis du ønsker at købe Bitcoins. Du kan oprette dig på en af de populære børser, som eksempelvis Kraken. Det kan dog tage lidt tid at komme i gang, og du skal foretage bankoverførsler, når du ønsker at købe kryptovaluta. Alternativt kan du vælge en lidt nemmere løsning. Du kan købe dine Bitcoins hos en dansk Bitcoin forhandler, som eksempelvis Unikoda. Her kan du købe for op til 7500,- kr. Bitcoins med dit betalingskort.

Hos danske forhandlere af kryptovaluta betaler du en højere kommission, til gengæld kræver det ikke de store tekniske egenskaber, og det er mere convenient, da du blot kan købe med dit betalingskort.. 

Opbevar dine Bitcoins sikkert

For at du kan opbevare dine Bitcoins, har du brug for en såkaldt Bitcoin wallet. Mange vælger at downloade en gratis applikation til dette formål. Det er super nemt, og ret cool at opbevare sine Bitcoins på sin telefon. Dog bør du være opmærksom på, at du aldrig bør opbevare store mængder af Bitcoins på en software wallet eller en online wallet. En sådan wallet er mere udsat for hackerangreb, derfor bør du anskaffe dig en hardware wallet, hvis du ønsker at opbevare meget værdi. En god tommelfingerregel er at du bør betragte din mobile wallet, som din almindelige pung. I din almindelige pung opbevarer du aldrig flere penge, end du kan tåle at miste den. Din hardware wallet er din bankboks. I din bankboks kan du være mere tryg ved at opbevare mange penge.